
Πρεσβυωπία

Η πρεσβυωπία είναι η σταδιακή απώλεια της ικανότητας των ματιών σας να εστιάζουν σε κοντινά αντικείμενα. Είναι ένα φυσικό, συχνά ενοχλητικό μέρος της γήρανσης. Η πρεσβυωπία συνήθως γίνεται αισθητή στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του ’40 και συνεχίζει να επιδεινώνεται μέχρι την ηλικία των 65 ετών περίπου.
Μπορεί να αντιληφθείτε την πρεσβυωπία όταν αρχίσετε να κρατάτε βιβλία και εφημερίδες σε κοντινή απόσταση για να μπορείτε να τα διαβάσετε. Μια βασική οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να επιβεβαιώσει την πρεσβυωπία. Μπορείτε να διορθώσετε την κατάσταση με γυαλιά ή φακούς επαφής. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης.
Συμπτώματα
Η πρεσβυωπία αναπτύσσεται σταδιακά. Μπορεί να παρατηρήσετε για πρώτη φορά αυτά τα συμπτώματα μετά την ηλικία των 40 ετών:
- Μια τάση να κρατάτε το υλικό ανάγνωσης πιο μακριά για να γίνουν τα γράμματα πιο καθαρά
- Θολή όραση σε κανονική απόσταση ανάγνωσης
- Κούραση των ματιών ή πονοκέφαλοι μετά από ανάγνωση ή εργασία από κοντά
- Μπορεί να παρατηρήσετε ότι αυτά τα συμπτώματα είναι χειρότερα εάν είστε κουρασμένοι ή βρίσκεστε σε χώρο με χαμηλό φωτισμό.
Πότε να δείτε γιατρό
Επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο εάν η θολή κοντινή όραση σας εμποδίζει να διαβάσετε, να κάνετε κοντινές εργασίες ή να απολαύσετε άλλες κανονικές δραστηριότητες.
Μια προληπτική εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον οφθαλμίατρο
Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά στους υγιείς ενήλικες χωρίς γνωστά προβλήματα όρασης ή οφθαλμικής νόσου να υποβάλλονται σε πλήρη οφθαλμολογική εξέταση σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
- Κάθε 2 έως 4 χρόνια από 40 έως 54 ετών
- Κάθε 1 έως 3 χρόνια από 55 έως 64 ετών
- Κάθε 1 έως 2 χρόνια μετά την ηλικία των 65 ετών
Εάν έχετε διαβήτη, οικογενειακό ιστορικό οφθαλμικών παθήσεων, υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλους κινδύνους καρδιακής ή αγγειακής νόσου, πιθανότατα θα χρειαστείτε πιο τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις. Επίσης, πιθανότατα θα χρειαστείτε πιο τακτικές εξετάσεις εάν έχετε ήδη συνταγογραφούμενα γυαλιά ή φακούς επαφής ή εάν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για διόρθωση της όρασης.
Αιτίες
Το μάτι σας έχει δύο μέρη που εστιάζουν τις εικόνες:
Ο κερατοειδής είναι η διαυγής μπροστινή επιφάνεια του ματιού σας σε σχήμα θόλου.
Ο φακός είναι μια διαφανής δομή πίσω από την ίριδα.
Ο φακός, σε αντίθεση με τον κερατοειδή, είναι κάπως εύκαμπτος και μπορεί να αλλάξει σχήμα με τη βοήθεια ενός κυκλικού μυός που τον περιβάλλει. Όταν κοιτάτε κάτι σε απόσταση, ο κυκλικός μυς χαλαρώνει. Όταν κοιτάτε κάτι κοντά, ο μυς συστέλλεται, επιτρέποντας στον σχετικά ελαστικό φακό να κυρτώσει και να αλλάξει την ισχύ εστίασής του.
Για να μπορείτε να δείτε, το φως πρέπει να περάσει από τον κερατοειδή και τον φακό. Διαθλούν το φως, έτσι ώστε το φως να εστιάζεται απευθείας στον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού σας. Αυτός μεταφράζει το φως σε σήματα που στέλνονται στον εγκέφαλο, τα οποία σας επιτρέπουν να αντιλαμβάνεστε εικόνες.
Η πρεσβυωπία προκαλείται από μια σκλήρυνση του φακού του ματιού σας, η οποία εμφανίζεται με τη γήρανση. Καθώς ο φακός σας γίνεται λιγότερο ελαστικός, δεν μπορεί πλέον να αλλάξει σχήμα για να εστιάσει σε κοντινές εικόνες. Ως αποτέλεσμα, αυτές οι εικόνες εμφανίζονται εκτός εστίασης.
Παράγοντες κινδύνου
Ορισμένοι παράγοντες μπορεί να σας κάνουν πιο πιθανό να αναπτύξετε πρεσβυωπία, όπως:
- Ηλικία. Η ηλικία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την πρεσβυωπία. Σχεδόν όλοι βιώνουν κάποιο βαθμό πρεσβυωπίας μετά την ηλικία των 40 ετών.
- Άλλες ιατρικές καταστάσεις. Η υπερμετρωπία ή η ύπαρξη ορισμένων ασθενειών – όπως ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας ή οι καρδιαγγειακές παθήσεις – μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρης πρεσβυωπίας, η οποία είναι πρεσβυωπία σε άτομα κάτω των 40 ετών.
- Φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα σχετίζονται με πρόωρα πρεσβυωπικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών, αντιισταμινικών και διουρητικών.
Για την διόρθωση της πρεσβυωπίας δείτε εδώ

Πρότυπες Υπηρεσίες για την Όρασή σας
