
Υπερμετρωπία

Ο αστιγματισμός είναι ένα κοινό διαθλαστικό πρόβλημα στα μάτια που μπορεί να κάνει την όρασή σας θολή ή παραμορφωμένη. Συμβαίνει όταν ο κερατοειδής σας (το διάφανο μπροστινό τμήμα του ματιού σας) ή ο φακός (ένα εσωτερικό μέρος του ματιού σας που βοηθά το μάτι να εστιάσει) έχει διαφορετικό σχήμα από το κανονικό.
Ο μόνος τρόπος για να μάθετε αν έχετε αστιγματισμό είναι να κάνετε μια οφθαλμολογική εξέταση. Τα γυαλιά οράσεως ή οι φακοί επαφής μπορούν να σας βοηθήσουν να δείτε καλύτερα — και μερικοί άνθρωποι μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για να διορθώσουν τον αστιγματισμό τους.
Ποια είναι τα συμπτώματα του αστιγματισμού;
Τα πιο κοινά συμπτώματα του αστιγματισμού είναι:
- Θολή όραση
- Χρειάζεται να “σφίξει” τα μάτια για να δει καθαρά
- Πονοκέφαλοι
- Καταπόνηση των ματιών
- Δυσκολία στην όραση τη νύχτα
- Εάν έχετε ήπιο αστιγματισμό, μπορεί να μην παρατηρήσετε κανένα σύμπτωμα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνετε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις – ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι βλέπετε όσο το δυνατόν καθαρότερα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά, τα οποία μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να συνειδητοποιήσουν ότι η όρασή τους δεν είναι φυσιολογική.
Τι προκαλεί τον αστιγματισμό;
Ο αστιγματισμός εμφανίζεται όταν ο κερατοειδής ή ο φακός σας έχουν διαφορετικό σχήμα από το κανονικό. Το σχήμα αυτό κάνει το φως να κάμπτεται διαφορετικά καθώς εισέρχεται στο μάτι σας, προκαλώντας διαθλαστικό σφάλμα.
Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί τον αστιγματισμό και δεν υπάρχει τρόπος να αποτραπεί. Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με αστιγματισμό, αλλά πολλοί άνθρωποι τον αναπτύσσουν ως παιδιά ή νεαροί ενήλικες. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να αναπτύξουν αστιγματισμό μετά από τραυματισμό στα μάτια ή χειρουργική επέμβαση στα μάτια.
Πώς θα ελέγξει ο οφθαλμίατρος μου για αστιγματισμό;
Οι οφθαλμίατροι μπορούν να ελέγξουν για αστιγματισμό ως μέρος μιας οφθαλμικής εξέτασης. Η εξέταση είναι απλή και ανώδυνη.
Τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις
Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες μπορεί να μην αντιληφθούν προβλήματα όρασης ή αλλαγές που συμβαίνουν σταδιακά.
Παιδιά και έφηβοι
Ο παιδίατρος θα πραγματοποιήσει σχετικά απλές εξετάσεις για να ελέγξει την υγεία των ματιών του παιδιού σας κατά τη γέννηση, μεταξύ 6 και 12 μηνών και μεταξύ 12 και 36 μηνών. Πιο ενδελεχής έλεγχος εφόσον απαιτηθεί μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον οφθαλμίατρο.
Μια προληπτική εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί είναι χρήσιμο να πραγματοποιείται από τον οφθαλμίατρο
Οι συνιστώμενοι χρόνοι για τον έλεγχο είναι οι εξής:
- Τουλάχιστον μία φορά μεταξύ 3 και 5 ετών
- Πριν από το νηπιαγωγείο, συνήθως ηλικίας 5 ή 6 ετών
- Κάθε χρόνο μέχρι το τέλος του γυμνασίου
Ενήλικες
Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά στους υγιείς ενήλικες χωρίς γνωστά προβλήματα όρασης ή οφθαλμικής νόσου να υποβάλλονται σε πλήρη οφθαλμολογική εξέταση σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
- Τουλάχιστον μία φορά μεταξύ 20 και 29 ετών
- Τουλάχιστον δύο φορές μεταξύ 30 και 39 ετών
- Κάθε 2 έως 4 χρόνια από 40 έως 54 ετών
- Κάθε 1 έως 3 χρόνια από 55 έως 64 ετών
- Κάθε 1 έως 2 χρόνια μετά την ηλικία των 65 ετών
Εάν έχετε διαβήτη, οικογενειακό ιστορικό οφθαλμικών παθήσεων, υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλους κινδύνους καρδιακής ή αγγειακής νόσου, πιθανότατα θα χρειαστείτε πιο τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις. Επίσης, πιθανότατα θα χρειαστείτε πιο τακτικές εξετάσεις εάν έχετε ήδη συνταγογραφούμενα γυαλιά ή φακούς επαφής ή εάν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για διόρθωση της όρασης.
Ποια είναι η θεραπεία για τον αστιγματισμό;
Οι πιο κοινές θεραπείες για τον αστιγματισμό είναι τα γυαλιά οράσεως ή οι φακοί επαφής. Ο οφθαλμίατρος σας θα συνταγογραφήσει τους σωστούς φακούς για να σας βοηθήσουν να δείτε όσο το δυνατόν καθαρότερα.
Οι γιατροί μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του αστιγματισμού. Η χειρουργική επέμβαση αλλάζει το σχήμα του κερατοειδούς σας έτσι ώστε να μπορεί να εστιάσει σωστά το φως.
Εάν ο αστιγματισμός σας είναι ήπιος, μπορεί να μην χρειάζεστε θεραπεία. Ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν πρέπει να λάβετε θεραπεία και ποιος τύπος θεραπείας είναι καλύτερος για εσάς.
Για την διόρθωση του αστιγματισμού δείτε εδώ

Πρότυπες Υπηρεσίες για την Όρασή σας
