Υπερμετρωπία

Η υπερμετρωπία είναι ένα κοινό διαθλαστικό πρόβλημα κατά την οποία μπορείτε να δείτε καθαρά μακρινά αντικείμενα, αλλά τα κοντινά αντικείμενα μπορεί να είναι θολά.

Ο βαθμός της οπτικής οξύτητας σας επηρεάζει την ικανότητα εστίασής σας. Τα άτομα με σοβαρή υπερμετρωπία μπορεί να μπορούν να δουν καθαρά μόνο αντικείμενα που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση, ενώ τα άτομα με ήπια υπερμετρωπία μπορεί να μπορούν να δουν καθαρά αντικείμενα που βρίσκονται πιο κοντά.

Η υπερμετρωπία είναι συνήθως παρούσα κατά τη γέννηση και τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες. Μπορείτε εύκολα να διορθώσετε αυτήν την κατάσταση με γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής. Μια άλλη θεραπευτική επιλογή είναι η χειρουργική επέμβαση.

Συμπτώματα

Η υπερμετρωπία εκδηλωθεί με τα ακόλουθα:

 • Τα κοντινά αντικείμενα μπορεί να φαίνονται θολά
 • Πρέπει να στραβοκοιτάζεις για να δεις καθαρά
 • Έχετε καταπόνηση των ματιών, συμπεριλαμβανομένου του καψίματος των ματιών και του πόνου μέσα ή γύρω από τα μάτια
 • Έχετε γενική ενόχληση στα μάτια ή πονοκέφαλο αφού κάνετε στενές εργασίες, όπως ανάγνωση, γραφή, εργασία στον υπολογιστή ή σχέδιο, για κάποιο χρονικό διάστημα

Πότε να δείτε γιατρό

Κλείστε ένα ραντεβού με έναν οφθαλμίατρο, εάν το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια προβλημάτων όρασης ή εάν ένας δάσκαλος αναφέρει πιθανά προβλήματα.

Κλείστε ένα ραντεβού για τον εαυτό σας εάν παρατηρήσετε μια αλλαγή στην όρασή σας, αν δυσκολεύεστε να εκτελέσετε εργασίες όπως η οδήγηση ή διαπιστώσετε ότι η ποιότητα της όρασής σας μειώνει την άνεση στην πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων σας.

Τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις

Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες μπορεί να μην αντιληφθούν προβλήματα όρασης ή αλλαγές που συμβαίνουν σταδιακά.

Παιδιά και έφηβοι

Ο παιδίατρος θα πραγματοποιήσει σχετικά απλές εξετάσεις για να ελέγξει την υγεία των ματιών του παιδιού σας κατά τη γέννηση, μεταξύ 6 και 12 μηνών και μεταξύ 12 και 36 μηνών. Πιο ενδελεχής έλεγχος εφόσον απαιτηθεί μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον οφθαλμίατρο.

Μια προληπτική εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί είναι χρήσιμο να πραγματοποιείται από τον οφθαλμίατρο

Οι συνιστώμενοι χρόνοι για τον έλεγχο είναι οι εξής:

 • Τουλάχιστον μία φορά μεταξύ 3 και 5 ετών
 • Πριν από το νηπιαγωγείο, συνήθως ηλικίας 5 ή 6 ετών
 • Κάθε χρόνο μέχρι το τέλος του γυμνασίου

Ενήλικες

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά στους υγιείς ενήλικες χωρίς γνωστά προβλήματα όρασης ή οφθαλμικής νόσου να υποβάλλονται σε πλήρη οφθαλμολογική εξέταση σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

 • Τουλάχιστον μία φορά μεταξύ 20 και 29 ετών
 • Τουλάχιστον δύο φορές μεταξύ 30 και 39 ετών
 • Κάθε 2 έως 4 χρόνια από 40 έως 54 ετών
 • Κάθε 1 έως 3 χρόνια από 55 έως 64 ετών
 • Κάθε 1 έως 2 χρόνια μετά την ηλικία των 65 ετών

Εάν έχετε διαβήτη, οικογενειακό ιστορικό οφθαλμικών παθήσεων, υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλους κινδύνους καρδιακής ή αγγειακής νόσου, πιθανότατα θα χρειαστείτε πιο τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις. Επίσης, πιθανότατα θα χρειαστείτε πιο τακτικές εξετάσεις εάν έχετε ήδη συνταγογραφούμενα γυαλιά ή φακούς επαφής ή εάν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για διόρθωση της όρασης.

Αιτίες

Το μάτι σας έχει δύο μέρη που εστιάζουν τις εικόνες:

 • Ο κερατοειδής είναι η διαυγής μπροστινή επιφάνεια του ματιού σας σε σχήμα θόλου.
 • Ο φακός είναι μια διαφανής δομή πίσω από την ίριδα

Για να μπορείτε να δείτε, το φως πρέπει να περάσει από τον κερατοειδή και τον φακό. Διαθλούν το φως, έτσι ώστε το φως να εστιάζεται απευθείας στον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού σας. Αυτός μεταφράζει το φως σε σήματα που στέλνονται στον εγκέφαλο, τα οποία σας επιτρέπουν να αντιλαμβάνεστε εικόνες.

Διαθλαστικό σφάλμα

Εάν ο κερατοειδής ή ο φακός σας δεν είναι ομοιόμορφα και ομαλά καμπυλωτοί, οι ακτίνες φωτός δεν διαθλώνται σωστά και έχετε διαθλαστικό σφάλμα.

Η υπερμετρωπία εμφανίζεται όταν ο βολβός του ματιού σας είναι πιο μικρός από το κανονικό ή ο κερατοειδής σας είναι λιγότερο κυρτός. Το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο της μυωπίας.

Επιπλοκές

Η υπερμετρωπία μπορεί να συσχετιστεί με διάφορα προβλήματα, όπως:

 • Στραβισμός. Μερικά παιδιά με υπερμετρωπία μπορεί να εμφανίσουν στραβισμό. Τα ειδικά σχεδιασμένα γυαλιά οράσεως που διορθώνουν εν μέρει ή το σύνολο της υπερμετρωπίας μπορεί να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.
 • Μειωμένη ποιότητα ζωής. Με μη διορθωμένη υπερμετρωπία, μπορεί να μην είστε σε θέση να εκτελέσετε μια εργασία όσο καλά θέλετε.
 • Καταπόνηση των ματιών. Η μη διορθωμένη υπερμετρωπία μπορεί να σας κάνει να στραβίσετε ή να καταπονήσετε τα μάτια σας για να διατηρήσετε την εστίαση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κούραση των ματιών και πονοκεφάλους.
 • Μειωμένη ασφάλεια. Η δική σας ασφάλεια και η ασφάλεια των άλλων μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο εάν έχετε πρόβλημα όρασης που δεν έχει διορθωθεί. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρό εάν οδηγείτε αυτοκίνητο ή χειρίζεστε βαρύ εξοπλισμό.

 

Για την διόρθωση της υπερμετρωπίας δείτε εδώ

Πρότυπες Υπηρεσίες για την Όρασή σας