
Μυωπία

Η μυωπία είναι μια κοινή πάθηση της όρασης κατά την οποία τα κοντινά αντικείμενα φαίνονται καθαρά, αλλά τα αντικείμενα πιο μακριά φαίνονται θολά. Εμφανίζεται όταν το σχήμα του ματιού — ή το σχήμα ορισμένων τμημάτων του ματιού — αναγκάζει τις ακτίνες του φωτός να κάμπτονται με φυσιολογικό τρόπο. Οι ακτίνες φωτός που πρέπει να εστιάζονται στον φωτοευαίσθητο ιστό στο πίσω μέρος του ματιού (αμφιβληστροειδής) εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή.
Η μυωπία συνήθως αναπτύσσεται κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία και συνήθως γίνεται πιο σταθερή μεταξύ των ηλικιών 20 και 40.
Μια βασική οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να επιβεβαιώσει τη μυωπία. Μπορείτε να διορθώσετε τη θολή όραση με γυαλιά, φακούς επαφής ή διαθλαστική χειρουργική.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της μυωπίας μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Θολή όραση όταν κοιτάτε μακρινά αντικείμενα
- Την ανάγκη να κλείσει κανείς μερικώς τα βλέφαρα για να δει καθαρά
- Πονοκέφαλους
- Καταπόνηση των ματιών
Τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να δουν πράγματα σε πίνακες ή οθόνες στην τάξη. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να μην εκδηλώνουν δυσκολία στην όραση, αλλά μπορεί να έχουν τις ακόλουθες συμπεριφορές που υποδηλώνουν δυσκολία στην όραση:
- Επίμονο σφίξιμο των ματιών
- Φαίνεται να μην γνωρίζουν μακρινά αντικείμενα
- Τρίβουν τα μάτια τους συχνά
- Κάθονται κοντά στην τηλεόραση
Οι ενήλικες με μυωπία μπορεί να παρατηρήσουν δυσκολία στην ανάγνωση πινακίδων στο δρόμο ή σε ένα κατάστημα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν θολή όραση σε αμυδρό φως, όπως με τη νυχτερινή οδήγηση, ακόμα κι αν βλέπουν καθαρά στο φως της ημέρας. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται νυχτερινή μυωπία.
Πότε να δείτε γιατρό
Κλείστε ένα ραντεβού με έναν οφθαλμίατρο, εάν το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια προβλημάτων όρασης ή εάν ένας δάσκαλος αναφέρει πιθανά προβλήματα.
Κλείστε ένα ραντεβού για τον εαυτό σας εάν παρατηρήσετε μια αλλαγή στην όρασή σας, αν δυσκολεύεστε να εκτελέσετε εργασίες όπως η οδήγηση ή διαπιστώσετε ότι η ποιότητα της όρασής σας μειώνει την άνεση στην πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων σας.
Ζητήστε επείγουσα ιατρική περίθαλψη εάν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:
- Ξαφνική εμφάνιση από «μυγάκια» (μυιοψίες) — μικροσκοπικές κηλίδες ή γραμμές που φαίνονται να παρασύρονται στο οπτικό σας πεδίο
- Λάμψεις φωτός στο ένα ή και στα δύο μάτια
- Μια γκρίζα σκιά σαν κουρτίνα που καλύπτει όλο ή μέρος του οπτικού σας πεδίου
- Μια σκιά στην εξωτερική ή πλάγια όρασή σας (περιφερική όραση)
Αυτά μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια ότι ο αμφιβληστροειδής αποκολλάται από το πίσω μέρος του ματιού. Αυτή η κατάσταση είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση θεραπεία. Η σημαντική μυωπία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς.
Τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις
Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες μπορεί να μην αντιληφθούν προβλήματα όρασης ή αλλαγές που συμβαίνουν σταδιακά.
Παιδιά και έφηβοι
Ο παιδίατρος θα πραγματοποιήσει σχετικά απλές εξετάσεις για να ελέγξει την υγεία των ματιών του παιδιού σας κατά τη γέννηση, μεταξύ 6 και 12 μηνών και μεταξύ 12 και 36 μηνών. Πιο ενδελεχής έλεγχος εφόσον απαιτηθεί μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον οφθαλμίατρο.
Μια προληπτική εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί είναι χρήσιμο να πραγματοποιείται από τον οφθαλμίατρο
Οι συνιστώμενοι χρόνοι για τον έλεγχο είναι οι εξής:
- Τουλάχιστον μία φορά μεταξύ 3 και 5 ετών
- Πριν από το νηπιαγωγείο, συνήθως ηλικίας 5 ή 6 ετών
- Κάθε χρόνο μέχρι το τέλος του γυμνασίου
Ενήλικες
Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά στους υγιείς ενήλικες χωρίς γνωστά προβλήματα όρασης ή οφθαλμικής νόσου να υποβάλλονται σε πλήρη οφθαλμολογική εξέταση σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
- Τουλάχιστον μία φορά μεταξύ 20 και 29 ετών
- Τουλάχιστον δύο φορές μεταξύ 30 και 39 ετών
- Κάθε 2 έως 4 χρόνια από 40 έως 54 ετών
- Κάθε 1 έως 3 χρόνια από 55 έως 64 ετών
- Κάθε 1 έως 2 χρόνια μετά την ηλικία των 65 ετών
Εάν έχετε διαβήτη, οικογενειακό ιστορικό οφθαλμικών παθήσεων, υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλους κινδύνους καρδιακής ή αγγειακής νόσου, πιθανότατα θα χρειαστείτε πιο τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις. Επίσης, πιθανότατα θα χρειαστείτε πιο τακτικές εξετάσεις εάν έχετε ήδη συνταγογραφούμενα γυαλιά ή φακούς επαφής ή εάν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για διόρθωση της όρασης.
Αιτίες
Το μάτι σας έχει δύο μέρη που εστιάζουν τις εικόνες:
- Ο κερατοειδής είναι η διαυγής μπροστινή επιφάνεια του ματιού σας σε σχήμα θόλου.
- Ο φακός είναι μια διαφανής δομή πίσω από την ίριδα
Για να μπορείτε να δείτε, το φως πρέπει να περάσει από τον κερατοειδή και τον φακό. Διαθλούν το φως, έτσι ώστε το φως να εστιάζεται απευθείας στον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού σας. Αυτός μεταφράζει το φως σε σήματα που στέλνονται στον εγκέφαλο, τα οποία σας επιτρέπουν να αντιλαμβάνεστε εικόνες.
Διαθλαστικά σφάλματα
Η μυωπία είναι ένα διαθλαστικό σφάλμα. Αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται όταν το σχήμα ή η κατάσταση του κερατοειδούς – ή το σχήμα του ίδιου του ματιού – έχει ως αποτέλεσμα μια ανακριβή εστίαση του φωτός που περνά στο μάτι.
Η μυωπία συνήθως προκύπτει από το ότι το μάτι είναι μεγαλύτερο από το φυσιολογικό Μπορεί επίσης να οφείλεται στο γεγονός ότι η καμπύλη του κερατοειδούς είναι πολύ απότομη. Αυτές οι αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα οι ακτίνες φωτός να ενώνοται σε ένα σημείο μπροστά από τον αμφιβληστροειδή και να διασταυρώνονται. Τα μηνύματα που στέλνονται από τον αμφιβληστροειδή στον εγκέφαλο γίνονται αντιληπτά ως θολά.
Άλλα διαθλαστικά σφάλματα περιλαμβάνουν:
- Υπερμετρωπία (υπερμετρωπία). Αυτό συμβαίνει όταν ο βολβός του ματιού σας είναι πιο μικρός από ένα τυπικό μάτι ή ο κερατοειδής σας είναι λιγότερο κυρτός. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αντιλαμβάνονται τα μακρινά αντικείμενα ως κάπως καθαρά, αλλά τα κοντινά αντικείμενα φαίνονται θολά. Για μερικούς ανθρώπους με υπερμετρωπία, τα αντικείμενα είναι θολά σε όλες τις αποστάσεις.
- Αστιγματισμός. Αυτό συμβαίνει όταν ο κερατοειδής χιτώνας έχει μη ομαλή επιφάνεια. Η όραση είναι παραμορφωμένη ή θολή σε όλες τις αποστάσεις.
Παράγοντες κινδύνου
Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης μυωπίας, όπως οι ακόλουθοι:
- Γενετική. Η μυωπία μπορεί να εμφανίζεται στις οικογένειες. Εάν ένας από τους γονείς σας έχει μυωπία, ο κίνδυνος να αναπτύξετε την πάθηση αυξάνεται.
- Παρατεταμένες κοντινές δραστηριότητες. Η παρατεταμένη ανάγνωση ή άλλες κοντινές δραστηριότητες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο μυωπίας.
- Χρόνος οθόνης. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούν υπολογιστές ή έξυπνες συσκευές για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μυωπία.
- Περιβαλλοντικές συνθήκες. Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν την ιδέα ότι η έλλειψη χρόνου σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μυωπίας.
Επιπλοκές
Η μυωπία συνδέεται με μια ποικιλία επιπλοκών από ήπιες έως σοβαρές, όπως:
- Κακές σχολικές επιδόσεις. Τα παιδιά με μυωπία ή άλλα προβλήματα όρασης μπορεί να παρουσιάσουν καθυστερήσεις στην ανάγνωση ή άλλες ακαδημαϊκές δεξιότητες, δυσκολία στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και χαμηλή αυτοεκτίμηση.
- Μειωμένη ποιότητα ζωής. Η μη διορθωμένη μυωπία μπορεί να σας εμποδίσει να εκτελείτε σωστά τις καθημερινές εργασίες ή να απολαμβάνετε δραστηριότητες.
- Καταπόνηση των ματιών. Η μη διορθωμένη μυωπία μπορεί να προκαλέσει επίμονη καταπόνηση των ματιών και πονοκεφάλους.
- Μειωμένη ασφάλεια. Η ασφάλειά σας και η ασφάλεια των άλλων μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο εάν έχετε πρόβλημα όρασης που δεν έχουν διορθωθεί. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρό εάν οδηγείτε αυτοκίνητο ή χειρίζεστε βαρύ εξοπλισμό.
- Άλλα προβλήματα με τα μάτια. Η σοβαρή μυωπία σας θέτει σε αυξημένο κίνδυνο αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, γλαυκώματος, καταρράκτη και άλλων σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων.
Για την διόρθωση της μυωπίας δείτε εδώ

Πρότυπες Υπηρεσίες για την Όρασή σας
