Επέμβαση για οπή ωχράς κηλίδος

.Μια οπή της ωχράς κηλίδας μπορεί συχνά να αποκατασταθεί με μια διαδικασία που ονομάζεται υαλοειδεκτομή, peeling και αέριο. Εάν η οπή είναι παρούσα για λιγότερο από ένα χρόνο, η λειτουργία θα είναι επιτυχής στο κλείσιμο της οπής σε περίπου 90% των περιπτώσεων. Από αυτά, περισσότερο από το 70% θα μπορεί να βλέπει δύο ή τρεις γραμμές περισσότερο σε ένα πρότυπο πίνακα οπτικής οξύτητας, σε σύγκριση με πριν από τη επέμβαση. Ακόμη και αν δεν επιτευχθεί αυτός ο βαθμός βελτίωσης, η όραση σταθεροποιείται τουλάχιστον και πολλοί ασθενείς διαπιστώνουν ότι έχουν λιγότερη παραμόρφωση. Σε μια μειοψηφία ασθενών η οπή δεν κλείνει παρά τη χειρουργική επέμβαση και η κεντρική όραση μπορεί να συνεχίσει να χειροτερεύει. Ωστόσο, μια δεύτερη επέμβαση μπορεί ακόμα να είναι επιτυχής στο κλείσιμο της οπής. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η επιστροφή στην εντελώς φυσιολογική όραση δεν είναι δυνατή.

Εάν επιθυμώ να υποβληθώ σε χειρουργική επέμβαση, έχει σημασία πόσο καιρό είχα την οπή της ωχράς κηλίδας;

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η σχετικά έγκαιρη θεραπεία (εντός μηνών) προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τη βελτίωση της όρασης. Μελέτες έχουν δείξει, ωστόσο, ότι μπορεί να είναι δυνατή η βελτίωση της όρασης σε μερικούς ασθενείς με μακροχρόνιες οπές της ωχράς κηλίδας.

Τι περιλαμβάνει η επέμβαση;

Η χειρουργική επέμβαση οπής ωχράς κηλίδας εκτελείται με μικροσκόπιο, χρησιμοποιώντας 3 μικρές τομές (1-2 χιλιοστά σε μέγεθος) στο άσπρο του ματιού για την εισαγωγή πολύ λεπτών οργάνων. Κατ’ αρχήν αφαιρείται το «ζελέ» από το εσωτερικό του ματιού (υαλοειδεκτομή) και στη συνέχεια ένα πολύ λεπτό στρώμα (η εσωτερική αφοριστική μεμβράνη) αφαιρείται προσεκτικά από την επιφάνεια του αμφιβληστροειδή γύρω από την οπή για να απελευθερώσουν τις δυνάμεις έλξης που κρατούν την οπή ανοιχτή.

Το μάτι στη συνέχεια γεμίζει με μια προσωρινή φυσαλίδα αερίου, η οποία πιέζει προς την οπή για να την βοηθήσει να κλείσει. Η φυσαλίδα του αερίου εμποδίζει την όραση για όσο διάστημα παραμένει στο μάτι, αλλά εξαφανίζεται σιγά-σιγά σε διάστημα περίπου 2-8 εβδομάδων. Στο τέλος της επέμβασης μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα κάλυμμα πάνω από το μάτι σας για να το προστατέψουμε και να μειώσουμε το πρήξιμο.

Πόσο καιρό απαιτεί η επέμβαση και χρειάζεται να έχω γενική αναισθησία;
Η χειρουργική επέμβαση στην οπή της ωχράς κηλίδας διαρκεί συνήθως 45-90 λεπτά και μπορεί να γίνει με τον ασθενή ξύπνιο (τοπικό αναισθητικό) ως διαδικασία ημέρας. ώστε να μην γίνεται αισθητός πόνος κατά τη διάρκεια της επέμβασης. 

Μετά την επέμβαση εάν έχετε δυσφορία, προτείνουμε να πάρετε ένα αναλγητικό, όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη, κάθε 4-6 ώρες. Είναι φυσιολογικό να αισθανθείτε φαγούρα, κολλώδη βλέφαρα και ήπια δυσφορία για λίγο μετά την επέμβαση. Είναι κοινό για το μάτι να δακρύζει. Περιστασιακά, η περιοχή που περιβάλλει το μάτι μπορεί να διογκωθεί. Οποιαδήποτε δυσφορία θα πρέπει να αμβλυνθεί μετά από 2-3 ημέρες. Προσπαθήστε να ξεκουραστείτε ενώ το μάτι σας αναρρώνει. Θα σας δώσουμε οφθαλμικές σταγόνες για να μειωθεί οποιαδήποτε φλεγμονή και να αποφύγετε τη μόλυνση. Θα σας εξηγήσουμε πώς και πότε πρέπει να τις χρησιμοποιήσετε. Παρακαλώ μην τρίβετε το μάτι σας.
Ορισμένα συμπτώματα μπορεί να σημαίνουν ότι χρειάζεστε άμεση αντιμετώπιση. Επικοινωνήστε αμέσως με την κλινική εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:
– Έντονος πόνος 

-Απώλεια της όρασης

-Αυξημένη ερυθρότητα του ματιού

Πρέπει να κρατώ το κεφάλι προς τα κάτω μετά την επέμβαση;

Ο στόχος της προς τα κάτω θέσης είναι να κρατήσει τη φυσαλίδα αερίου σε επαφή με την οπή όσο το δυνατόν περισσότερο. Το κεφάλι σας πρέπει να τοποθετηθεί έτσι ώστε η άκρη της μύτης σας να δείχνει ευθεία προς τα κάτω στο έδαφος. Αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε με το μέτωπό σας να ακουμπά σε ένα τραπέζι (σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει ένα μαξιλάρι ή πλαίσιο σε σχήμα πετάλου) ή με το να είστε ξαπλωμένοι πάνω στην κοιλιά σας («μπρούμυτα») σε ένα κρεβάτι ή καναπέ. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να παραμείνετε σε αυτή τη θέση για 50 λεπτά κάθε ώρα, για τη συνιστώμενη διάρκεια (συνήθως 2 -5 ημέρες μετά την επέμβαση). Μια σύντομη διακοπή 10-15 λεπτών μπορεί να ληφθεί κάθε ώρα για να επιτρέψει το φαγητό, το μπάνιο κλπ. 

Μπορώ να ταξιδέψω μετά από εγχείρηση οπτικής ωχράς κηλίδας;
Δεν πρέπει να πετάτε ή να ταξιδεύετε σε μεγάλο υψόμετρο, ενώ η φυσαλίδα αερίου παραμένει στο μάτι (2-8 εβδομάδες).

Επιπλέον, εάν χρειάζεστε γενική αναισθησία ενώ το αέριο είναι στο μάτι σας, τότε είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε το αναισθησιολόγο για αυτό το γεγονός, ώστε να αποφύγει ορισμένους αναισθητικούς παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια επέκταση του αερίου. Καμία από αυτές τις εξαιρέσεις δεν ισχύει μόλις το αέριο έχει απορροφηθεί πλήρως


Πόσο χρόνο θα χρειαστεί να απέχω από την εργασία;

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται δύο εβδομάδες αποχής από την εργασία. Η όρασή σας περιορίζεται ενώ η φυσαλίδα αερίου βρίσκεται στο μάτι και αυτό επηρεάζει επίσης την αντίληψη βάθους. Ωστόσο, εξαρτάται από το είδος της εργασίας που κάνετε. Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με τον χειρουργό σας.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης οπτικής κηλίδας;
Σε μια μικρή μειονότητα, η όραση μπορεί να καταλήξει χειρότερα από ό,τι πριν από τη χειρουργική επέμβαση και υπάρχει ακόμη και μια ελάχιστη πιθανότητα πλήρους απώλειας της όρασης. Έξι εξειδικευμένες επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης οπής ωχράς κηλίδας, τις οποίες πρέπει να γνωρίζετε, περιγράφονται παρακάτω:

  1. Αποτυχία της οπής της ωχράς κηλίδας να κλείσει: αυτό συμβαίνει σε 1-2 στους 10 ασθενείς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι δυνατό να επαναληφθεί η χειρουργική επέμβαση. Εάν η τρύπα αποτύχει να κλείσει, τότε η όραση μπορεί να είναι λίγο χειρότερο από ό, τι πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
  2. Καταρράκτης: αυτό σημαίνει ότι ο φυσικός φακός στο μάτι έχει θολώσει.
    Εάν δεν είχατε ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, σχεδόν σίγουρα θα αναπτυχθεί έναν καταρράκτης μετά από τη χειρουργική επέμβαση, συνήθως εντός ενός έτους, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα. 
  3. Αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς: ο αμφιβληστροειδής αποσπάται από το οπίσθιο μέρος του ματιού σε 1-2% των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση οπής ωχράς κηλίδας Η μεγάλη πλειοψηφία τους μπορεί να αποκατασταθεί, αλλά απαιτείται περαιτέρω χειρουργική επέμβαση.
  4. Αιμορραγία: αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια, αλλά μπορεί να είναι σοβαρή. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αν χρησιμοποιείται αντιπηκτικά
  5. Λοίμωξη: αυτή είναι επίσης πολύ σπάνια και αναμένεται να εμφανιστεί σε περίπου 1 στους 1000 ασθενείς, αλλά αν συμβεί αυτό χρειάζεται περαιτέρω θεραπείες.
  6. Αυξημένη πίεση: Η αύξηση της πίεσης μέσα στο μάτι είναι αρκετά συχνή τις ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση οπής της ωχράς κηλίδας, συνήθως λόγω της διογκούμενης φυσαλίδας αερίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι βραχύβια και ελεγχόμενη με επιπλέον οφθαλμικές σταγόνες και / ή δισκία αποτρέποντας περαιτέρω βλάβη στο μάτι. Εάν υπάρχει υψηλή πίεση ακραία ή παρατεταμένη, μπορεί να υπάρξει κάποια βλάβη στο οπτικό νεύρο ως συνέπεια. Στην πλειοψηφία, αυτή η βλάβη δεν επηρεάζει δυσμενώς την όραση, αλλά ορισμένοι ασθενείς χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία για να διατηρήσουν την πίεση του ματιού υπό έλεγχο.

Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσω οφθαλμικές σταγόνες ή φάρμακα μετά από χειρουργική επέμβαση;
Δύο τύποι σταγόνων συνήθως χορηγούνται μετά από χειρουργική επέμβαση: ένα αντιβιοτικό, και ένα στεροειδές. Εάν η πίεση του οφθαλμού αυξηθεί μετά από χειρουργική επέμβαση, μπορούν να συνταγογραφηθούν επιπλέον σταγόνες ή / και δισκία για να αντιμετωπιστεί.

Θα χρειαστεί να αλλάξω τα γυαλιά μου;

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα χρειαστεί να αλλάξουν τη συνταγή των γυαλιών τους κάποια στιγμή μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό συνήθως είναι περίπου 3 μήνες μετά την επέμβαση, μετά την απορρόφησης της φυσαλίδας αερίου. Καθώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, παρακαλούμε να συμβουλευτείτε τον χειρουργό σας πριν επισκεφθείτε έναν οπτικό.

Πρότυπες Υπηρεσίες για την Όρασή σας