Αφαίρεση επιωχρικής μεμβράνης

Ο μόνος τρόπος για τη θεραπεία της επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης είναι μια χειρουργική επέμβαση. Εάν μια μεμβράνη επηρεάζει την όραση, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής της είναι η αφαίρεση της μεμβράνης με χειρουργική επέμβαση – οι οφθαλμικές σταγόνες ή τα γυαλιά δεν είναι αποτελεσματικά. Αυτό επιτυγχάνεται με μια επέμβαση που ονομάζεται υαλοειδεκτομή, όπου εξειδικευμένα όργανα αφαιρούν την ουσία που μοιάζει με ζελέ που συνήθως γεμίζει το κέντρο του ματιού, και που ονομάζεται υαλοειδές. Η αφαίρεση του υαλοειδούς στο εσωτερικό του οφθαλμού δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη, εκτός από την επιτάχυνση της ανάπτυξης του καταρράκτη. Το υαλοειδές αντικαθίσταται από φυσικό υγρό που παράγεται μέσα στο μάτι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χειρουργός πρέπει να αφήσει μια ειδική φυσαλίδα φυσικού αερίου μέσα στο μάτι που εξαφανίζεται μόνη της μετά από μερικές εβδομάδες. Η επέμβαση για απομάκρυνση της επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από μία ώρα και μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας μια τοπική αναισθησία, ενώ ο ασθενής παραμένει άνετος και ξύπνιος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Είναι πολύ σημαντικό για τον ασθενή να παραμείνει ακίνητος, ειδικά κατά τους πολύ ευαίσθητους χειρισμούς όταν αφαιρείται η μεμβράνη με λεπτή λαβίδα. Μετά την αφαίρεση της μεμβράνης, η βελτίωση της όρασης είναι σταδιακή και μπορεί να χρειαστούν μήνες για επιτευχθεί η τελική όραση. Η επέμβαση είναι συνήθως επιτυχής στη μείωση της παραμόρφωσης στην όραση. 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της χειρουργικής αφαίρεσης της επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης;

Η χειρουργική επέμβαση για απομάκρυνση επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης επιταχύνει την εμφάνιση καταρράκτη, η οποία είναι μια πολύ συχνή αιτία επιδείνωσης της όρασης. Μερικές φορές, ένας καταρράκτης μπορεί να χρειαστεί να απομακρυνθεί ταυτόχρονα με την απομάκρυνση της μεμβράνης αν περιορίζει τον εντοπισμό της μεμβράνης Η αφαίρεση μεμβράνης φέρει τον κίνδυνο 2% να καταλήξει σε σημαντικά χειρότερη όραση και 2% να απαιτεί περαιτέρω χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της υποτροπιάζουσας μεμβράνης ή επιπλοκών της χειρουργικής επέμβασης όπως η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών της αφαίρεσης μεμβράνης είναι περίπου 1 στις 1000 περιπτώσεις, όπου το μάτι καθίσταται εντελώς τυφλό λόγω αιμορραγίας κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης ή μετά από χειρουργική επέμβαση. Μερικοί ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν υψηλή πίεση του οφθαλμού, η οποία μπορεί να βλάψει το νεύρο του οφθαλμού προκαλώντας απώλεια όρασης. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται δευτερογενές γλαύκωμα και μπορεί να επηρεάσει 1:100 ασθενείς μετά από αυτό το είδος χειρουργικής επέμβασης. Μπορεί να απαιτεί μακροχρόνια χρήση οφθαλμικών σταγόνων και σπάνια χειρουργική επέμβαση γλαυκώματος, προκειμένου να διατηρηθεί η όραση.

Συμβουλές μετά από την επέμβαση

Μετά από χειρουργική επέμβαση, θα σας δοθούν οφθαλμικές σταγόνες που θα χρησιμοποιηθούν για μερικές εβδομάδες. Η επέμβαση γίνεται συνήθως σε εξωτερική βάση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σας ζητηθεί να τοποθετήσετε το κεφάλι σας με κάποιο τρόπο για κάποιο μέρος της ημέρα για αρκετές ημέρες – που ονομάζεται «στάση». Η στάση περιλαμβάνει τοποθέτηση του κεφαλιού σας σε μια συγκεκριμένη θέση ώστε να επιτρέψει στην φυσαλίδα αερίου να επιπλέει στην καλύτερη θέση για να στηρίξει τον αμφιβληστροειδή. Κατά τα άλλα, μπορείτε να κάνετε τις περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες, παρόλο που θα πρέπει να αποφύγετε τα μη υγιεινά περιβάλλοντα και οτιδήποτε θέτει το μάτι σε κίνδυνο τραυματισμού.

Πόσο χρονικό διάστημα αποθεραπείας θα χρειαστώ;

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα χρειαστούν να απέχουν μια με δύο εβδομάδες από την εργασία μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ο χρόνος από την εργασία εξαρτάται από το είδος της εργασίας που κάνετε και το είδος της χειρουργικής επέμβασης που γίνεται. Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με τον χειρουργό σας.

Πρότυπες Υπηρεσίες για την Όρασή σας