LAser in SItu Keratomileusis (LASIK) 

Το LASIK είναι ένας τύπος διαθλαστικής χειρουργικής. Αυτό το είδος χειρουργικής επέμβασης χρησιμοποιεί ένα λέιζερ για την αντιμετώπιση προβλημάτων όρασης που προκαλούνται από διαθλαστικά σφάλματα. Έχετε ένα διαθλαστικό σφάλμα όταν το μάτι σας δεν εστιάζει σωστά το φως.

 

Για να βλέπετε καθαρά, οι ακτίνες φωτός πρέπει να ταξιδεύσουν μέσω του κερατοειδούς και του φακού σας. Ο κερατοειδής και ο φακός διαθλούν το φως έτσι ώστε να εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή. Ο αμφιβληστροειδής μετατρέπει το φως σε σήματα που μεταφέρονται στον εγκέφαλό σας και γίνονται εικόνες. Όταν έχετε διαθλαστικά σφάλματα (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), το σχήμα του κερατοειδούς ή του φακού εμποδίζει το φως να εστιάζεται σωστά. Όταν το φως δεν επικεντρώνεται στον αμφιβληστροειδή όπως πρέπει, η όρασή σας είναι θολή.

 

Με το LASIK, ο οφθαλμίατρος σας χρησιμοποιεί ένα λέιζερ για να αλλάξει το σχήμα του κερατοειδούς σας. Αυτό βελτιώνει τον τρόπο εστίασης του φωτός στον αμφιβληστροειδή. Το LASIK χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της μυωπίας (μυωπία), της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού.

 

Ο στόχος του LASIK είναι να διορθώσει το διαθλαστικό σφάλμα σας για να βελτιώσει την όρασή σας. 

 

Ποιος είναι καλός υποψήφιος για το LASIK;

Για να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση LASIK, πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Μερικές από αυτές είναι:

 

Θα πρέπει να είστε 18 ετών ή μεγαλύτεροι (ιδανικά, άνω των 21 ετών, όταν η όρασή σας είναι πιο πιθανό να έχει σταματήσει να αλλάζει).

Η συνταγή γυαλιών σας δεν έπρεπε να έχει αλλάξει πολύ το τελευταίο έτος.

Πρέπει να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι μπορεί και δεν μπορεί να κάνει για εσάς το LASIK.

Μερικοί άνθρωποι δεν είναι καλοί υποψήφιοι για το LASIK. Περιλαμβάνουν άτομα με:

 

  • ένα ασταθές (μεταβαλλόμενο) διαθλαστικό σφάλμα
  • ακραία επίπεδα μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού
  • σοβαρή ξηροφθαλμία
  • οι κερατοειδείς είναι πολύ λεπτοί
  • διαβρώσεις ή ασθένειες του κερατοειδούς
  • προχωρημένο γλαύκωμα
  • έναν καταρράκτη που επηρεάζει την όραση
  • ιστορικό ορισμένων οφθαλμικών λοιμώξεων
  • διαβήτη που δεν ελέγχεται καλά
  • έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες

Μία λεπτομερής εξέταση και προεγχειρητικός έλεγχος θα δείξουν αν είστε κατάλληλος για επέμβαση LASIK.

 

Τι να περιμένετε με το LASIK;

Πριν από την εγχείρηση

Εσείς και ο οφθαλμίατρος σας θα συζητήσετε τις ανάγκες όρασης σας με βάση τον τρόπο ζωής σας. Για παράδειγμα, εάν ασχολείστε με τον αθλητισμό, είστε επαγγελματίας οδηγός…

Ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει προσεκτικά τα μάτια σας για να διαπιστώσει αν είστε κατάλληλος  για το LASIK. Η διαδικασία περιλαμβάνει:

 

Εξέταση της όρασής σας. Αυτό γίνεται για να επιβεβαιωθεί ότι η όρασή σας δεν έχει αλλάξει. Δείχνει επίσης πόσο υψηλό είναι το διαθλαστικό σφάλμα και αν το LASIK μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διορθώσει την όρασή σας.

Έλεγχος για άλλα προβλήματα του οφθαλμού. Ο οφθαλμίατρος θα βεβαιωθεί ότι δεν έχετε προβλήματα με τα μάτια. Αυτό συμβαίνει επειδή άλλα προβλήματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη χειρουργική σας επέμβαση ή την πρόγνωσή της. Για παράδειγμα, εάν έχετε ξηροφθαλμία, μπορεί να γίνει χειρότερη μετά από το LASIK.

Μέτρηση και χαρτογράφηση της επιφάνειας του κερατοειδούς σας. Ο οφθαλμίατρος θα ελέγξει το πάχος του κερατοειδούς σας και θα κάνει ακριβείς μετρήσεις της επιφάνειας του κερατοειδούς. Ο χειρούργος χρησιμοποιεί αυτές τις μετρήσεις για να προγραμματίσει το λέιζερ που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Μέτρηση του μεγέθους της κόρης του οφθαλμού. Εάν η κόρη είναι πολύ μεγάλη, μπορεί να παρατηρείτε άλους φωτός τη νύχτα μετά το LASIK.

Κατά τη διάρκεια του LASIK:

Το μάτι σας θα αναισθητοποιηθεί με οφθαλμικές σταγόνες.

Ο χειρουργός σας θα τοποθετήσει έναν διαστολέα των βλεφάρων στο μάτι σας για να το εμποδίσει από το να ανοιγοκλείνει. Θα τοποθετηθεί επίσης ένας δακτύλιο αναρρόφησης στο μάτι σας για να μένει σταθερό. Θα νιώσετε πίεση όπως όταν το δάχτυλό σας πιέζει σταθερά το βλέφαρό σας. Σε αυτό το σημείο, η όρασή σας μπορεί να θολώσει..

Χρησιμοποιώντας είτε μια συσκευή που ονομάζεται μικροκερατόμος είτε ένα λέιζερ (femtosecond), ο οφθαλμίατρος σας θα δημιουργήσει ένα κρημνό (flap) στον ιστό του κερατοειδούς χιτώνα. Στη συνέχεια ο κρημνός ανασηκώνεται.

Θα σας ζητηθεί να κοιτάξετε ένα φωτεινό στόχο έτσι ώστε τα μάτια σας να μην κινούνται. Ο χειρουργός θα χρησιμοποιήσει ένα laser για αλλάξει την καμπυλότητα του κερατοειδούς 

Μετά την ολοκλήρωση του laser, ο χειρουργός επαναφέρει τον κρημνό στη θέση του.

Μετά το LASIK:

Ο οφθαλμίατρος μπορεί να τοποθετήσει ένα προστατευτικό κάλυμμα στο μάτι σας. Αυτό βοηθά στην προστασία του ματιού σας ενώ επουλώνεται..

Θα πρέπει να επιστρέψετε σπίτι σας και να κοιμηθείτε ή απλά να χαλαρώσετε μετά την επέμβαση.

Για μερικές ώρες, τα μάτια σας μπορεί να έχουν αίσθημα ξένου σώματος ή “άμμου”. Θα σας δοθούν ειδικές οφθαλμικές σταγόνες για να μειώσετε την ξηρότητα και να βοηθήσετε τα μάτια σας να επουλωθούν.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του LASIK;

Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, το LASIK φέρει κινδύνους προβλημάτων ή επιπλοκών που πρέπει να λάβετε υπόψη. Οι περισσότερες είναι παροδικές και υποχωρούν τις πρώτες μέρες 

 

Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 πόνο ή δυσφορία στο μάτι, θολή όραση, άλους φωτός, ευαισθησία στο φως, ερυθρότητα στο άσπρο του ματιού

Άλλοι σπάνιοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν:

 μόλυνση ματιού, χειρότερη όραση από ό, τι πριν το LASIK, ακόμη και με γυαλιά ή φακούς επαφής 

Επίσης, σε ένα πολύ μικρό ποσοστό μπορεί το διαθλαστικό σφάλμα να υπέρ- η υποδιορθωθεί, οπότε μπορεί να απαιτηθεί πρόσθετη χειρουργική επέμβαση με λέιζερ.

Πρότυπες Υπηρεσίες για την Όρασή σας