Φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή (PRK)

Το PRK είναι ένας τύπος διαθλαστικής χειρουργικής. Αυτό το είδος χειρουργικής επέμβασης χρησιμοποιεί ένα λέιζερ για την αντιμετώπιση προβλημάτων όρασης που προκαλούνται από διαθλαστικά σφάλματα. Έχετε ένα διαθλαστικό σφάλμα όταν το μάτι σας δεν εστιάζει σωστά το φως.

Για να βλέπετε καθαρά, οι ακτίνες φωτός πρέπει να ταξιδεύσουν μέσω του κερατοειδούς και του φακού σας. Ο κερατοειδής και ο φακός διαθλούν το φως έτσι ώστε να εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή. Ο αμφιβληστροειδής μετατρέπει το φως σε σήματα που μεταφέρονται στον εγκέφαλό σας και γίνονται εικόνες. Όταν έχετε διαθλαστικά σφάλματα (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), το σχήμα του κερατοειδούς ή του φακού εμποδίζει το φως να εστιάζεται σωστά. Όταν το φως δεν επικεντρώνεται στον αμφιβληστροειδή όπως πρέπει, η όρασή σας είναι θολή.

Με το PRK, ο οφθαλμίατρος σας χρησιμοποιεί ένα λέιζερ για να αλλάξει το σχήμα του κερατοειδούς σας. Αυτό βελτιώνει τον τρόπο εστίασης του φωτός στον αμφιβληστροειδή. Το PRK χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της μυωπίας (μυωπία), της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού.

Ο στόχος του PRK είναι να διορθώσει το διαθλαστικό σφάλμα σας για να βελτιώσει την όρασή σας. 

Ποιος είναι καλός υποψήφιος για το PRK;

Αν έχετε ξηροφθαλμία ή λεπτό κερατοειδή και θέλετε να υποβληθείτε σε διαθλαστική επέμβαση, το PRK μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για σας. Αυτό συμβαίνει επειδή μερικοί άλλοι τύποι διαθλαστικής χειρουργικής, όπως το LASIK, μπορεί να μην είναι κατάλληλοι σε τετοιες περιπτώσεις

Επίσης, εάν έχετε έναν πολύ ενεργό τρόπο ζωής ή εργασίας, το PRK μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή για εσάς από το LASIK ή παρόμοιες διαδικασίες. Αυτό συμβαίνει επειδή το PRK δεν περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός κρημνού στον κερατοειδή όπως το LASIK και παρόμοιες χειρουργικές επεμβάσεις. Σε περίπτωση τραυματισμού, θα μπορούσε να παρεκτοπιστεί ο κρημνός του κερατοειδούς, προκαλώντας προβλήματα.

Για να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση PRK, πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Μερικές από αυτές είναι:

Θα πρέπει να είστε 18 ετών ή μεγαλύτεροι (ιδανικά, άνω των 21 ετών, όταν η όρασή σας είναι πιο πιθανό να έχει σταματήσει να αλλάζει).

Η συνταγή γυαλιών σας δεν έπρεπε να έχει αλλάξει πολύ το τελευταίο έτος.

Πρέπει να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι μπορεί και δεν μπορεί να κάνει για εσάς το PRK.

Μερικοί άνθρωποι δεν είναι υποψήφιοι για το PRK. Περιλαμβάνουν άτομα με:

  • ένα ασταθές (μεταβαλλόμενο) διαθλαστικό σφάλμα
  • ακραία επίπεδα μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού
  • οι κερατοειδείς είναι υπερβολικά λεπτοί
  • διαβρώσεις ή ασθένειες του κερατοειδούς
  • προχωρημένο γλαύκωμα
  • έναν καταρράκτη που επηρεάζει την όραση
  • ιστορικό ορισμένων οφθαλμικών λοιμώξεων
  • διαβήτη που δεν ελέγχεται καλά
  • έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες

Μία λεπτομερής εξέταση και προεγχειρητικός έλεγχος θα δείξουν αν είστε κατάλληλος για επέμβαση PRK.

Τι να περιμένετε με το PRK;

Πριν από την εγχείρηση

Εσείς και ο οφθαλμίατρος σας θα συζητήσετε τις ανάγκες όρασης σας με βάση τον τρόπο ζωής σας. Για παράδειγμα, εάν ασχολείστε με τον αθλητισμό, είστε επαγγελματίας οδηγός…

Ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει προσεκτικά τα μάτια σας για να διαπιστώσει αν είστε κατάλληλος  για το PRK. Η διαδικασία περιλαμβάνει:

Εξέταση της όρασής σας. Αυτό γίνεται για να επιβεβαιωθεί ότι η όρασή σας δεν έχει αλλάξει. Δείχνει επίσης πόσο υψηλό είναι το διαθλαστικό σφάλμα και αν το PRK μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διορθώσει την όρασή σας.

Έλεγχος για άλλα προβλήματα του οφθαλμού. Ο οφθαλμίατρος θα βεβαιωθεί ότι δεν έχετε προβλήματα με τα μάτια. Αυτό συμβαίνει επειδή άλλα προβλήματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη χειρουργική σας επέμβαση ή το PRK θα μπορούσε να χειροτερέψει αυτά τα άλλα προβλήματα. Για παράδειγμα, εάν έχετε ξηροφθαλμία, μπορεί να είναι χειρότερη μετά από το PRK.

Μέτρηση και χαρτογράφηση της επιφάνειας του κερατοειδούς σας. Ο οφθαλμίατρος θα ελέγξει το πάχος του κερατοειδούς σας και θα κάνει ακριβείς μετρήσεις της επιφάνειας του κερατοειδούς. Ο χειρούργος χρησιμοποιεί αυτές τις μετρήσεις για να προγραμματίσει το λέιζερ που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Μέτρηση του μεγέθους της κόρης του οφθαλμού. Εάν η κόρη είναι πολύ μεγάλη, μπορεί να παρατηρείτε άλους φωτός τη νύχτα μετά το PRK.

Κατά τη διάρκεια του PRK

Το μάτι σας θα αναισθητοποιηθεί με οφθαλμικές σταγόνες.

Ο χειρουργός σας θα τοποθετήσει έναν διαστολέα των βλεφάρων στο μάτι σας για να σας κρατήσει από το να ανοιγοκλείνει. Στη συνέχεια ο οφθαλμίατρος σας θα αφαιρέσει το εξωτερικό στρώμα των κυττάρων του κερατοειδή σας, που ονομάζεται επιθήλιο. Για να γίνει αυτό, μπορεί να χρησιμοποιήσει λέιζερ ή διάλυμα αλκοόλης.

Θα σας ζητηθεί να κοιτάξετε ένα φωτεινό στόχο έτσι ώστε τα μάτια σας να μην κινούνται. Ο χειρουργός θα χρησιμοποιήσει ένα laser για αλλάξει την καμπυλότητα του κερατοειδούς 

Μετά την ολοκλήρωση του laser, ο χειρουργός επαναφέρει τον κρημνό στη θέση του.

Μετά το PRK

Αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο οφθαλμίατρος σας θα τοποθετήσει ένα φακό επαφής πάνω από το μάτι σας για να το βοηθήσει να θεραπευτεί.

Θα χρειαστεί κάποιος να σας οδηγήσει στο σπίτι μετά από την επέμβαση. Θα πρέπει να επιστρέψετε σπίτι σας και να κοιμηθείτε ή απλά να χαλαρώσετε μετά την επέμβαση.

Ο χειρουργός σας μπορεί να σας προτείνει να απουσιάσετε λίγες μέρες από την εργασία σας. Επίσης, θα πρέπει να αποφύγετε έντονη δραστηριότητα για μια εβδομάδα μετά τη χειρουργική επέμβαση, καθώς αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης.

Για δύο έως τρεις ημέρες μετά το PRK, μπορεί να έχετε κάποιο πόνο στο μάτι. Θα σας δοθούν σταγόνες και οδηγίες για αυτή την περίπτωση. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε οφθαλμικές σταγόνες για έως και 3 μήνες ή όπως σας έχει συνταγογραφήσει ο οφθαλμίατρος. Φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας για τη χρήση τους για να βοηθήσετε στην επούλωση.

Μετά το PRK, θα χρειαστεί να φοράτε γυαλιά ηλίου έξω για όσο διάστημα σας συμβουλεύσει ο γιατρός σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε ουλές του κερατοειδούς μετά από χειρουργική επέμβαση, προκαλώντας προβλήματα όρασης.

Αρχικά, η όρασή σας σας θα είναι θαμπή μετά το PRK. Πάνω από 3-5 ημέρες, η όρασή  σας θα βελτιωθεί σταδιακά. Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να χρειαστεί ένα μήνα ή περισσότερο για να επιτευχθεί η βέλτιστη όραση.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του PRK;

Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, το PRK φέρει κινδύνους προβλημάτων ή επιπλοκών που πρέπει να λάβετε υπόψη. Οι περισσότερες είναι παροδικές και υποχωρούν τις πρώτες μέρες 

Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

πόνο ή δυσφορία στο μάτι, θολή όραση, άλους φωτός, ευαισθησία στο φως, ερυθρότητα στο άσπρο του ματιού

Άλλοι σπάνιοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν:

μόλυνση ματιού, χειρότερη όραση από ό, τι πριν το PRK, ακόμη και με γυαλιά ή φακούς επαφής 

Επίσης, σε ένα πολύ μικρό ποσοστό μπορεί το διαθλαστικό σφάλμα να υπέρ- η υποδιορθωθεί, οπότε μπορεί να απαιτηθεί πρόσθετη χειρουργική επέμβαση με λέιζερ.

Πρότυπες Υπηρεσίες για την Όρασή σας