Kεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια

Η κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια είναι μία πάθηση του οφθαλμού στην οποία υγρό συσσωρεύεται κάτω από τον αμφιβληστροειδή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση της όρασης. Η διαρροή υγρού προέρχεται από ένα στρώμα ιστού κάτω από τον αμφιβληστροειδή, που ονομάζεται χοριοειδής. Το στρώμα των κυττάρων μεταξύ αμφιβληστροειδούς και χοριοειδούς ονομάζεται μελάγχρου επιθήλιο (RPE). Όταν το μελάγχρου επιθήλιο δεν λειτουργεί σωστά, το υγρό συσσωρεύεται κάτω από τον αμφιβληστροειδή ή το μελάγχρου επιθήλιο με αποτέλεσμα οπτική παραμόρφωση.

Η κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια συνήθως επηρεάζει μόνο ένα μάτι τη φορά, αλλά και τα δύο μάτια μπορούν να επηρεαστούν ταυτόχρονα.

Τα συμπτώματα της κεντρικής ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθειας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • παραμορφωμένη, εξασθενημένη ή θολή κεντρική όραση
  • μια σκοτεινή περιοχή στην κεντρική όραση
  • οι ευθείες γραμμές μπορεί να φαίνονται λυγισμένες, στραβές ή ακανόνιστες 
  • τα αντικείμενα ενδέχεται να φαίνονται μικρότερα ή πιο μακρινά
  • όταν κοιτάζετε ένα λευκό αντικείμενο, μπορεί να φαίνεται ότι έχει καστανόχρωμη απόχρωση ή να εμφανίζει πιο σκούρο χρώμα

Ποιος κινδυνεύει να νοσήσει από κεντρική ορώδη χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια;

Οι άνδρες μεταξύ 30 και 50 ετών είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κεντρική ορώδη χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια από τις γυναίκες. Το άγχος είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Τα άτομα που εμφανίζουν πολύ στρες μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κεντρική ορώδη χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για την κεντρική ορώδη χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια είναι:

  • χρήση στεροειδών (από το στόμα, μέσω φλέβας ή ακόμη εισπνεόμενα)
  • Η μόλυνση από Helicobacter pylori (ένας τύπος βακτηρίων που μπορεί να μολύνει το στομάχι)
  • αυτοάνοσοι νόσοι (όταν ο οργανισμός επιτίθεται στους ιστούς του)
  • διαταραχές του ύπνου όπως αϋπνία (που αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο ή την παραμονή στον ύπνο) ή υπνική άπνοια (όταν η αναπνοή διακόπτεται κατά τη διάρκεια του ύπνου)
  • συμπεριφορά τύπου Α (επιθετική και ανταγωνιστική συμπεριφορά)
  • υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση)

Διάγνωση

Ο οφθαλμίατρος θα πραγματοποιήσει βυθοσκόπηση για να εξετάσει τον αμφιβληστροειδή σας.

Ενδεχομενως θα ληφθούν ειδικές φωτογραφίες του ματιού σας και θα πραγματοποιηθεί φλουροαγγειογραφία. Κατά τη διάρκεια της μια χρωστική εγχέεται σε μια φλέβα στο χέρι σας. Η χρωστική ταξιδεύει σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των ματιών σας. Ο γιατρός σας φωτογραφίζει το μάτι σας καθώς η χρωστική περνάει μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς. Η χρωστική θα παρουσιάσει μη φυσιολογικές περιοχές στο μάτι σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση περιοχών με κεντρική ορώδη χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια.

Η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) βοηθά επίσης τον γιατρό σας να κοιτάξει στον αμφιβληστροειδή. Μια συσκευή σαρώνει το πίσω μέρος του ματιού και παρέχει λεπτομερείς τρισδιάστατες εικόνες του αμφιβληστροειδούς. Αυτό βοηθά στη μέτρηση του πάχους του αμφιβληστροειδούς και στον εντοπισμό οιδήματος του αμφιβληστροειδούς

Θεραπεία κεντρικής ορώδους χοριοαμφιβληστροειδοπάθειας

Οι περισσότερες περιπτώσεις κεντρικής ορώδους χοριοαμφιβληστροειδοπάθειας υποχωρούν σε ένα ή δύο μήνες χωρίς καμία θεραπεία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο οφθαλμίατρος θα σας εξετάσει για να ελέγξει την απορρόφηση του υγρού. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχει σοβαρή απώλεια όρασης ή η συλλογή υγρού δεν απορροφάται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί θεραπεία με λέιζερ, φωτοδυναμική θεραπεία ή φάρμακα από το στόμα. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να ελέγξουν τη διαρροή και να επαναφέρουν την όραση

Οι περισσότεροι άνθρωποι με κεντρική ορώδη χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια ανακτούν καλή όραση ακόμα και χωρίς θεραπεία. Αλλά η όραση μπορεί να μην είναι τόσο καλό όσο ήταν πριν από την πάθηση. Αυτό συμβαίνει επειδή η μακροπρόθεσμη συσσώρευση υγρού μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης.

Πρότυπες Υπηρεσίες για την Όρασή σας